Erikoislääkärikoulutus

Yliopistojen lääketieteellisten tiedekuntien antamien tietojen mukaan liikunta- ja urheilulääketieteeseen erikoistuminen tapahtuu kunkin tiedekunnan oman opetusohjelman ja vaatimusten mukaisesti. 

 


 

Erikoistumiskoulutuksen kesto on viisi vuotta. Erikoistumisohjelmat eri tiedekunnissa ovat hyvin samankaltaiset, mutta eivät täysin identtisiä. Erikoislääkärien tenttivaatimukset ovat koko maassa yhtenevät. Liikuntalääketieteen erikoistumiskoulutuksen tavoitteina on, että lääkäri tuntee liikunnan terveysvaikutukset eri-ikäisillä, hallitsee liikunnan käytön sairauksien ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa sekä tuntee liikunnan sydän- ja verenkiertoriskit sekä tuki- ja liikuntaelimistön riskit. Hänen tulee hallita liikunnan aiheuttamien ylirasitustilojen ja vammojen ennaltaehkäisy, hoito ja kuntoutus.

 


 

Liikuntalääketieteen erikoislääkärin on hallittava terveyden, toimintakyvyn ja fyysisen suorituskyvyn selvittämisessä keskeiset menetelmät. Alan erikoislääkärin täytyy lisäksi kyetä toimimaan koulutus-, asiantuntija- ja lääkäritehtävissä terveydenhuollon ja liikunnan organisaatioissa. Hänen pitää tietää kilpaurheilussa kielletyt lääkeaineet, menetelmät ja dopingvalvonnan periaatteet. Hyväksyttyjen lääketieteellisten menetelmien ja ravitsemustieteellisen tiedon käyttö urheiluvalmennuksen ja tavallisen liikkujan tukena kuuluvat osaamisalueeseen. 

 


 

Osaamisessa integroituu useiden lääketieteen erikoisaloilla ja erityispätevyyksissä tarvittava tietämys. Näihin kuuluvat muun muassa fysiatria, kliininen fysiologia, työterveyshuolto, kuntoutus, ortopedia ja traumatologia sekä sisätaudit.  Vastaavanlainen laaja-alainen spesialiteetti on esimerkiksi työterveyshuolto.

 


 

Erikoistumiskoulutuksesta noin puolet tapahtuu yhdessä tai useammassa maamme kuudesta liikuntalääketieteen keskuksesta. Toinen puoli käytännön koulutuksesta on kirurgian, ortopedian  ja traumatologian, fysiatrian, kliinisen fysiologian, sisätautien ja/tai muuta erikoisalaa tukevaa sairaalalääkäripalvelua ja koulutusta.

 

Erikoisalan koulutuksen vastuuhenkilöinä yliopistoissa ovat:

 

Helsingin yliopisto: dosentti Arja Uusitalo arja.uusitalo@ttl.fi

Itä-Suomen yliopisto: professori Heikki Tikkanen heikki.tikkanen@uef.fi

Oulun yliopisto: erikoislääkäri Tiina Nylander, tiina.nylander@odl.fi

Tampereen yliopisto: professori Jari Parkkari jari.parkkari@uta.fi 

Turun yliopisto: professori Olli Heinonen olli.heinonen@utu.fi

 

Koulutuksen vastuuhenkilöinä erikoistumispaikoissa ovat:
 

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus: erikoislääkäri Maarit Valtonen maarit.valtonen@kihu.fi

Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos: dosentti Kai Savonen kai.savonen@kultu.fi

Helsingin Urheilulääkäriasema: arja.uusitalo@ttl.fi

Keski-Suomen Keskussairaalan liikuntapolikliinikka: 

Kuopion Yliopistollinen Sairaala: professori Heikki Tikkanen heikki.tikkanen@uef.fi

Paavo Nurmi Keskus: professori Olli Heinonen olli.heinonen@utu.fi

Tampereen Urheilulääkäriasema: professori Jari Parkkari jari.parkkari@uta.fi 

 

Lisää erikoislääkärikoulutuksesta:

 

https://www.laaketieteelliset.fi/ammatillinen-jatkokoulutus/el-koulutus/